Dlaczego warto jeść nasiona chia?


Minął prawie rok od momentu małej zmiany w moich nawykach żywieniowych. Staram się ograniczać niektóre produkty, dodając do swojej diety te zdrowsze. Będą pojawiały się posty nie tylko z kosmetykami które polecam, ale także troszkę naturalnych produktów żywnościowych. Dziś nowość w mojej kuchni czyli nasiona chia. Chcecie dowiedzieć się o zaletach tych nasion, zapraszam do dalszej części wpisu.



Nasiona chia pochodzą z Ameryki Południowej, były podstawą diety Azteków, którzy cenili je jako pomoc w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej.


Nasiona chia zawierają cenne składniki, takie jak:
- bardzo wysokie stężenie kwasów omega-3 i omega-6
- znaczną ilość antyoksydantów
- dużą ilość błonnika pokarmowego (ok. 25%)
- witaminy z grupy B
- potas
- wapń
- fosfor
- żelazo
- magnez
- cynk

Co ciekawego na temat nasion chia?
- Zawierają 15 razy więcej magnezu niż brokuły
- 2 razy więcej błonnika niż otręby
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- 6 razy więcej wapnia niż mleko

Jak stosować nasiona chia?
Ja póki co używam ich (2 łyżki dziennie) do jogurtu naturalnego, dodając do tego ulubione owoce.


Może je także dodawać np. do:
Koktajli, puddingów, sałatek, płatków owsianych, musli. Zmielone można dodawać do wypieku chleba lub ciasta naleśnikowego lub stosować jako bułkę tartą. Można je jeść również same, jako przekąskę.

"Chia" oznacza siłę i wytrzymałość. U osób, które spożywają dłuższy czas nasiona chia można zaobserwować zwiększony poziom energii, poprawę nastroju oraz koncentrację. Ja póki co jem je bardzo krótko, więc nie mogę na razie tego potwierdzić.
Nasiona chia są świetne dla osób będących na diecie. Spowalniają wchłanianie cukrów i spowalniają trawienie węglowodanów. Powodują uczucie sytości, ponieważ mają dużo błonnika.

Etykiety: ,